A vastagbélrák szűrésről élőszóban

Vastagbélrák szűrés vagyis vastagbéltükrözéssel állapítjuk meg a gyulladásos bélbetegségeket (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn betegség), a véres széklet és a székelési szokások megváltozásának egyéb okait is (daganatok, fertőzések, stb.), hogy azokat a legeredményesebben tudjuk kezelni, gyógyítani.

A vastagbéltükrözés egy 10-20 perces vizsgálat, melynek során egy u.n. kolonoszkóppal végignézzük a teljes vastagbelet. A vizsgálatot bódításban, vagy aneszteziológus által ellenőrzött  teljes altatásban is lehet végezni, mely utóbbi során a beteg a vizsgálatból garantáltan nem érez semmit. Az altatás egyetlen vénás injekcióból áll, melytől a beteg kb.1 perc alatt elalszik, és a vizsgálat befejezése után 1-2 perccel felébred, majd 10-20 perc pihenés után saját lábán távozhat, csak gépkocsit nem szabad aznap vezetnie.

A tükrözést a legmodernebb technológiával, Fuji video-endoscoppal végezzük, amellyel – ha a vizsgálat során szükségessé válik – szövettani vizsgálatra mintát tudunk venni, a polypokat is azonnal el tudjuk távolítani. A vizsgálat, a rendelőbe való belépéstől a távozásig kb. 1 órát tart.