Szűrővizsgálatok

szűrővizsgálat, szűrővizsgalati kérdőiv felvétele

Magyarországon évente 8500 ember betegszik meg és több, mint 5000 ember hal meg vastagbélrákban - ez a második leggyakoribb rosszindulatú betegség hazánkban. A vastagbélrák sokáig tünetmentes és leggyakrabban jóindulatú polypokból alakul ki. A vasatagbéltükrözés során a polypok eltávolításával a vastagbélrák megelőzhető, illetve még időben felfedezhető. A szűréssel időben felfedezett vastagbélrák teljesen meggyógyítható. A vasatgbéltükrözés altatásban, fájdalommentesen is elvégezhető. 

A szűrővizsgálatok jelentősége abban rejlik, hogy még panaszmentes állapotban felfedezzük, illetve megelőzzük a betegségeket. Klinikánk vastagbélrák szűrésre specializálódott. A vastagbélrák szűrést 40 és 50 éves kor között ajánlott elkezdeni, és negatív esetben 5 évenként ismételni. Akinek a családjában vastagbélrák illetve vastagbél polyp előfordult, annak már 40 éves kora előtt ajánlott.

A vastagbélrák-szűrés leghatásosabb módja a vastagbéltükrözés. Ez egy kellemetlen vizsgálat, de ha altatásban végezzük, akkor biztosan nem érez belőle a beteg semmit. Vastagbéltükrözéssel felfedezhetjük és eltávolíthatjuk a polypokat (a jóindulatú vastagbél-daganatokat), amiből idővel a rák kifejlődhet, ezáltal a vastagbélrákok nagy része megelőzhető.

Ha vastagbélrákot fedezünk fel, - mely esetleg még semmilyen panaszt nem okoz - és ami a tükrözés során nem eltávolítható, akkor biopsziát veszünk szövettani vizsgálatra, amellyel a daganat meglétét és annak típusát állapítjuk meg. Ennek alapján lehet dönteni a további kezelésről.

Ezen kívül klinikánkon általános belgyógyászati szűrővizsgálatot (magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, tejcukor- és lisztérzékenység stb. felderítése), valamint bőrgyógyászati (melanoma), urológiai (prostata) és szemészeti (szürke- és zöldhályog) szűrővizsgálatokat is végzünk.