Kilégzéses vizsgálatok

A kilégzes vizsgálat típusaiHidrogén kilégzéses vizsgálatA hidrogén kilégzéses vizsgálat (H2 teszt) a tejcukor érzékenységet (laktóz intoleranciát), a gyümölcscukor érzékenységet (fruktóz intoleranciát) és a vékonybél bakteriális fertőzöttségét mutat ki. Ennek során egy teszt-italt kell elfogyasztani, majd 3 órán keresztül fél óránként kifújni a levegőt egy műszerbe, ami a kilélegzett hidrogén mennyiségét méri, és ebből tudunk következtetéseket levonni.Heicobacter pylori kilégzéses vizsgálatA Helicobacter pylori kimutatására szolgáló kilégzéses vizsgálat (UBT) során egy tabletta lenyelése után kell a levegőt egy kis zacskóba kifújni, és a kilélegzett levegőt egy műszerrel vizsgálva tudjuk megmondani, hogy a beteg Helicobacterrel fertőzött vagy sem.Helicobacter és gyomorbetegségekAz emberek jelentős részének gyomrában élősködő, számos panasz és betegség forrását okozó Helicobacter pylori fertőzés kimutatásának megbízható, fájdalommentes és legegyszerűbb módja a kilégzési teszt (Urea Breath Test – UBT).  A Helicobacter egyik tulajdonsága, hogy ureáz enzimet termel, ami az ureát (karbamid) bontja. Ezen alapszik a kilégzési teszt. A páciens kevés folyadékkal bevesz egy tablettát, amely szénizotóppal jelzett ureát tartalmaz. Ha a Helicobacter, illetve az általa termelt ureáz enzim jelen van, akkor ez az enzim az ureát bontja. Ennek során izotóppal jelzett szenet tartalmazó széndioxid szabadul fel, ami a kilélegzett levegőben megjelenik, és ezt egy izotópos módszerrel detektálni tudjuk. A vizsgálat tehát csak az aktuálisan jelen lévő baktériumot mutatja ki, ellentétben a vérvizsgálattal, amely csak a fertőzésen való átesettséget jelző ellenanyagot tudja kimutatni. Lehetséges, hogy a fertőzés közben már meg is gyógyult (ha kezelték), de az ellenanyag sokáig megmarad a szervezetben.
Felkészülés a vizsgálatraA hidrogén kilégzési teszt (H2 teszt) vizsgálatoknálTejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)a gyümölcscukor érzékenység (fruktóz intolerancia)vékonybél bakteriális fertőzöttségének kimutatása a vizsgálat előtti két héten lehetőleg ne szedjen antibiotikumot és probiotikumot, egy héten belül savcsökkentőt és emésztésre ható gyógyszert, továbbá, két napon belül hashajtót. A vizsgálat előtti napon: Ne fogyasszon gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyes és puffasztó ételeket, főzeléket, és olyan ételt, amiben zöldség főtt.Nem szabad tejterméket, laktóz tartalmú ételeket, tejes péksüteményt, csokoládét, olajos magvakat, jelentős mennyiségű zsírral és olajjal készült ételeket enni.Nem szabad szénsavas üdítőt, gyümölcslét és alkoholt inni,Dohányozni sem szabad.Este nem-mentolos fogkrémmel alaposan mosson fogat.19 óra után ne egyen, éjfél után ne igyon. Lehet enni/inni (főzve, natúr sütve, vagy párolva): burgonya, rizs, sonka, szárnyasok, halak, tojás, tészta, laktózmentes virsli és felvágottak, magok nélküli fehér lisztből készült kifli, zsemle és szénsavmentes ásványvíz. A vizsgálat napján ne egyen, ne igyon, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet, rágógumit, (cukorkát sem lehet szopogatni), ne dohányozzon és gyógyszereit se vegye be. A vizsgálat 3 és fél órát vesz igénybe.A Helicobacter pylori kimutatására szolgáló kilégzéses vizsgálat (UBT) előtti naponKerülje a fűszeres, csípős, mentolos ételeket, és a déli gyümölcsök fogyasztását.Este próbáljon meg nem-mentolos fogkrémmel fogat mosni.A vizsgálat napján ne igyon, ne egyen, ne mosson fogat, ne fogyasszon rágógumit, továbbá, ne dohányozzon.A vizsgálat előtt 2 hétig nem szabad gyomorsav termelést csökkentő gyógyszereket (u.n. H2 receptor blokkolókat: Ulceran, Ranitidin, Zantac, Quamatel stb, és úgynevezett protonpumpa gátlókat: Losec, Nexium, Pariet, Controloc, Pantoprazol stb.) szedni.

Savkötőket (Nilacid, Tisacid, Tumbs, Rennie, Maalox, Salvus víz stb.) be szabad venni, ezekkel lehet a vizsgálatig a savtúltengés okozta panaszokat csökkenteni. További információt a kilégzéses vizsgálatokról a „Szakterületek” menüpontban olvashat.