Húgycső- és húgyhólyagtükrözés (urethro-cystoscopia)

Urológia vizsgálat előkészítése, menete

A beteg hanyatt fekvő helyzetben fekszik a vizsgálóasztalon, a lábak lábtartón vannak rögzítve. A vizsgálat történhet helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban is. A húgycsőnyílást és környékét fertőtlenítjük. Ezt követően a húgycsőbe fecskendezett érzéstelenítőt tartalmazó csúsztató géllel készítjük elő a húgycsövet a cystoscop bevezetéséhez. A húgycsőbe vezetett eszközzel optikusan haladunk előre, melynek során áttekintjük a húgycsövet, a prosztatát, majd innen a húgyhólyagba jutva a hólyag belső felszínét és a vesevezetékek beömlési helyeit. A vizsgálathoz használt eszközön keresztül a látótér biztosítására folyamatos steril, szűrt vizet, vagy sóoldatot juttatunk a hólyagba.

A beavatkozás során megállapítható a húgycső tágassága, kóros nyálkahártya eltérések, daganat, kő, idegentest, szűkület, húgycsőfal elváltozásai, a záróizom működőképessége, a prosztata hossza, nagysága, a hólyagnyak állapota. Áttekintjük a húgyhólyag űrterét, a nyálkahártya állapotát, a húgyvezetékek szájadékait, innen a vizeletes akciókat, láthatjuk a húgyhólyag kóros elváltozásait: (gyulladás, kő, daganat, idegentest, esetleges vérzésforrás, stb.)

A betegség, kórisme megállapítása, megerősítése, vagy kizárása, korábban felfedezett és már kezelt húgyhólyag betegség aktuális állapotának megítélése, ellenőrzése. A beavatkozás lehetőséget nyújt a továbbiakban szükséges gyógykezelés megtervezéséhez, szükség esetén biopsziás mintavétel is végezhető szövettani diagnosis felállítása céljából.