Gyomortükrözés

Vizsgálatra érkező pácienseinket arra kérjük hogy ékszerek (fülbevaló, karkötő, stb.) nélkül érkezzenek, vagy a vizsgálat előtt adják oda kísérőjüknek. Az elveszett vagy megrongálódott ékszerekért felelősséget nem tudunk vállalni. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
gyomortükrözés, gasztroenterológiai vizsgálat, gyomortükrözes közben orvos és asszisztens

A gyomortükrözés kissé kellemetlen, de nem fájdalmas vizsgálat, és csak néhány percig tart. A nyelőcső, gyomor és nyombél betegségeinek (fekély, gyulladás, refluxbetegség, daganatok stb.) diagnosztizálásához és kezeléséhez gyomortükrözést használunk.

A torkot, garatot Lidocain spray-vel elérzéstelenítjük, de akinek ez nem elég, bódító injekciót, vagy szükség esetén komplett altatást is alkalmazhatunk. Szövettani vizsgálatra mintát vehetünk, amiből további információkhoz jutunk, például a Helicobacter pylori fertőzés jelenlétét, lisztérzékenység fennállását tudjuk igazolni. A Helicobacter jelenlétét tükrözés nélkül, kilégzéses vizsgálattal, a lisztérzékenységet vérvizsgálattal is meg tudjuk állapítani, és ezzel számos panasz oka megtalálható.

A gyomortükrözést a gasztroszkóppal végzik, amely régen egy körülbelül 1-1,5 cm átmérőjű, több mint 100 cm hosszú, száloptikás műszer volt. Ma már 8-9 mm vékony, a képet egy chippel (egy apró kamera) elektromos jellé alakító eszköz. A képet egy monitoron lehet, akár több embernek, sőt a betegnek is nézni, és a vizsgálat ezáltal rögzíthetővé, dokumentálhatóvá vált. Az eszközben helyet kap a chip mellett egy lámpa, a levegő és víz bejuttatására szolgáló csatorna, a gyomornedv vagy egyéb váladék leszívására szolgáló, és a szövettani mintavétel vagy egyéb beavatkozások elvégzésére szolgáló csatorna.A gyomortükrözés meneteGyomortükrözéskor a beteg a bal oldalán fekszik, a lábait behajlítva enyhén a hasa felé húzza, a fejét lehajtja (megbiccenti), mintha az inge gombjait nézné. A gyomortükrözés megkezdése előtt érzéstelenítőt fújnak a garat hátsó falára, amely kissé keserű vagy égő érzést okoz, de hamar elzsibbad, és utána már csak kis gombócérzés marad a torokban.
Ezután egy műanyag harapásvédő csutorára kell harapni, majd az orvos levezeti a műszert – ehhez a beteg aktív közreműködésére is szükség van, ugyanis nyelnie kell. (Ez egyébként a vizsgálat legkellemetlenebb része.) A gyomortükrözés általában 3-10 percig tart, attól függően, hogy mennyire könnyen áttekinthetők a területek, illetve hogy hány mintát (biopsziát) kell az orvosnak vennie.A gyomortükrözés komoly fájdalommal nem jár, de egy kellemetlen vizsgálat, ezért a beteg kérheti a beavatkozást bódításban vagy altatásban is.
Tudnivalók, előkészületek gyomortükrözés (Gasztroszkópia) eseténA gasztroszkópia vizsgálatot megelőző napon vacsorázhat, de délelőtti vizsgálat esetén éjfél után már vizet se igyon, és semmiképpen ne dohányozzon. Későbbi, például délutáni vizsgálat alkalmával, 8 órával a vizsgálat előtt ne egyen és 4 órával előtte ne is igyon semmit! (A szomjúságérzet a száj kiöblítésével jelentősen csökkenthető.)Ha megfázott, felső légúti megbetegedésben szenved, értesítse a vizsgálatot végző orvost, és kérjen tanácsot, hogy szükséges-e új időpont.
A gasztroszkóp levezetése ugyanis nehezíti a szájon át való légzést, és ha az orron át sem tud levegőt venni, a vizsgálat kellemetlenebb lehet.

Rendszeresen szedett gyógyszereit a gasztroszkópia vizsgálat előtti napon és a vizsgálat napján is beveheti, de ha a véralvadást befolyásoló gyógyszert (Syncumar, Marfarin, Clopidogrel és származékai) szed, azt meg kell beszélni a vizsgálatot végző orvossal. Aspirint és származékait változtatás nélkül szedheti.

További információkat talál a vizsgálatról és a kapcsolódó betegségekről a Blog menüpont alatt, videókért látogasson el a Professional Orvosi rendelő YouTube csatornájára>>

Gyomortükrözés bódításbanA gyomortükrözés bódulást elidéző, úgynevezett bódító intravénás injekcióval is elvégezhető - ettől a beteg kevésbé (szerencsés esetben egyáltalán nem) érzi a kellemetlenségeket, de ezek teljes elkerülését ez a módszer nem garantálja. Utána kicsit hosszabb ideig (akár 1-2 órán keresztül) tarthat a bódulat, így autót vezetni utána szigorúan tilos!
Bódításban nem minden orvos vállal vizsgálatot, kérjük, telefonon egyeztessen!

Gyomortükrözés altatásban(A gyomortükrözés altatásban is elvégezhető, ebben az esetben gyakorlott aneszteziológus intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be.)

Ha a beteg teljes érzéstelenséget kér, akkor a vizsgálat előtt a jól képzett, gyakorlott aneszteziológus szakorvos elbeszélget a beteggel, kikérdezi és részletesen felvilágosítja őt, válaszol a beteg kérdéseire, majd egy intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be. A beteg fél perc alatt garantáltan elalszik, a vizsgálatot csak ezután kezdjük. A beteg az egész vizsgálatból garantáltan nem érez semmit, befejezése után 1-2 perccel felébreded, és mosolyogva azt mondja, hogy milyen jót aludt. Vezetni ezután sem szabad, de gyorsabban múlik a bódulat.

Magyarországon privát, ambuláns, tehát kórházi háttér nélküli körülmények között mi végeztünk először endoszkópos vizsgálatot altatásban. Az elmúlt  … évben összesen  … altatásos endoszkópos vizsgálatot végeztünk, az altatásnak eddig szövődménye nem volt.