Diabetológia

Mi a diabetológia?A cukorbetegség Magyarországon népbetegségnek számít, megközelítőleg 700 ezer embert érint, és ugyanekkora lehet a cukorbetegség megelőző állapotában érintettek száma. A cukorbetegség kezelésére egyre több és egyre újabb készítmények, hatóanyagcsoportok állnak rendelkezésünkre. Szakrendelőnk munkatársai aktívan követik a diabetológiai nemzetközi kutatásokat, a betegeket az európai és hazai terápiás irányelveknek megfelelően, a legújabb fejlesztéseket is figyelembe véve kezeljük.

A terápiás döntéseket, a betegek alapos felvilágosítása után, véleményüket kikérve, a páciensekkel közösen hozzuk meg. A diabetológia gondozás során – a holisztikus szemléletet követve – az esetleges társbetegségeket is figyelemmel kísérjük, folyamatosan szűrjük a lehetséges szövődményeket, szükség esetén kezeljük azokat, vagy társszakmák igénybevétele esetén megszervezzük a további teendőket.

A diabetes munkacsoport munkatársai több éves, évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, lehetőségük van a legújabb, akár patikai bevezetés előtti eljárások, készítmények alkalmazására is. Terápiás repertoárunk a legegyszerűbb diétás, tablettás kezelésektől, a legmodernebb inzulinpumpa-kezelésig is kiterjed. Célkitűzésünk, hogy a cukorbetegség súlyosbodását, a szövődmények kialakulását, rosszabbodását megakadályozzuk, késleltessük.Mit csinál a dietetikus?A dietetikus olyan egészségügyi szakember, aki az egészséges-, a sportágspecifikus táplálkozás, az időszakosan-, vagy véglegesen diétát igénylő állapotokkal összefüggésben tud segítséget nyújtani az étkezés témakörében. A dietetikusok alapképzésüket négy év alatt, egészségtudományi karon szerzik meg, azonban ezt követően, a munkavégzés-, és a továbbképzések típusa, témája szerint szakterületekre specializálódnak. A különböző orvosi centrumok táplálkozási szakemberei alapvégzettségükön túl más – más témakörben rendelkeznek nagy tudással. Gasztroenterológiai-, endokrinológiai -, és egyéb centrumban praktizáló dietetikus, az ott dolgozó orvosok szakterületéhez társ szakmaként csatlakozva, a táplálkozás oldaláról segíti a gyógyulás folyamatát. Így a gasztroenterológia területén dolgozó táplálkozási szakember például gyulladásos bélbetegségek, kontaminált vékonybél szindróma, laktóz intolerancia, cöliákia, fruktóz felszívódási zavar, hisztamin intolerancia, divertikulózis, reflux esetén tud segítséget nyújtani pácienseinek.

A gyakran gasztroenterológiai betegségeként induló, vagy azokhoz társuló állapotok, mint például a sebészeti beavatkozást igénylő – epekövesség, epeúti elzáródás, a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodása, májcirrhosis, a hasnyálmirigy-, és a bél különböző eredetű megbetegedései, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a pajzsmirigy betegség esetén felmerülő táplálkozási kérdések is megválaszolhatóak ezekben a központokban.

A dietetikus célja, hogy páciense, a konzultációk befejeztével önállóan képes legyen táplálkozásáért felelősséget vállalni. Az edukáció akkor volt sikeres, ha az oktatott személy érti, hogy mit, miért csinál a mindennapokban, és új helyzetekben is szakmai segítség nélkül képes megválaszolni a miből, mikor, mennyit kérdéseket.
Dietetikai tanácsadásA dietetikai tanácsadás általánosságban 45 – 50 percen keresztül tart, menete a páciens igényeit, jelenlegi állapotát, témában való jártasságát mérlegelve változó tematikájú.Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását célzó beszélgetés során lehetőség van a páciensben felmerülő kérdések megválaszolására, esetleg általánosan elterjedt, étkezéssel kapcsolatos dogmák hátterének tisztázására, eloszlatására vagy nulláról kezdve, egy oktató konzultáció kivitelezésére.

Testtömegcsökkentés esetén a tanácsadás menete sokban hasonlít az egészséges táplálkozási szokások kialakításakor  megfogalmazottakhoz. Szakmai szempontból a cél minden esetben a kiegyensúlyozott, állandó jelleggel fenntartható tudatos táplálkozás megalapozása, melynek következménye, de nem feltétlen célja a testtömeg csökkenése.Fennálló betegség, vagy halmozódó kórállapotok esetén, az ezekre a helyzetekre javasolt élelmiszer alapanyagok válogatását, az ajánlott és kerülendő ételkészítési eljárások módszereit, az étkezések időbeli ütemezését érdemes az első beszélgetés alkalmával tisztázni.

Kontroll konzultációk során általános cél, annak ellenőrzése, hogy az első alkalommal elhangzott információk hogyan épültek be a páciens mindennapjaiba, a tudás alkalmazhatóságának vizsgálata és annak megítélése, hogy elégséges, vagy változtatásokat igényel-e az eddig javasolt terápia.Szakrendelőnkbe szeretettel várjuk az inzulinrezisztenciával, emelkedett éhgyomri vércukorral, csökkent glükóztoleranciával, 1-es, vagy 2-es típusú diabetesszel diagnosztizált betegeket. Segítséget nyújtunk az inzulinrezisztenciára, cukorbetegség kialakulására hajlamos, polycystás ovarium szindrómára, túlsúlyos egyéneknek abban, hogy szénhidrát háztartásukat korrekten felmérjük, és szükség esetén kezeljük.