Szakorvosi konzultáció

szakorvosi konzultáció, belgyógyász szakorvos konzultál beteggel bélpanaszokról

A szakorvosi konzultáció során a szakorvos felveszi a részletes anamnézist, azaz alaposan kikérdezi a beteget, fizikális vizsgálatot végez (meghallgatja szívét, tüdejét, megtapintja a hasát, megméri vérnyomását stb.), és ha ez elegendő a beteg panaszai okának, betegségének megállapításához, akkor ezek alapján tanácsot ad, gyógyszert ír fel.

Ha az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat nem elégséges ehhez, akkor további vizsgálatokat javasol (laboratóriumi vizsgálatok, EKG, ultrahang, gyomor,- vastagbéltükrözés stb.), melyek egy részét esetleg azonnal el is tudja végez(tet)ni. Mivel ezek a vizsgálatok általában éhgyomorra végezhetők, ezért érdemes általában 6-8 órás éhezést követően érkezni a vizsgálatokra.

Lehetséges az is, hogy a betegség felderítéséhez egyéb szakorvos (például dietetikus, pszichológus stb.) bevonása szükséges, nem pedig további eszközös vizsgálatok kellenek.
Mindezek miatt a beteg lehetőleg ne egy speciális vizsgálatot kérjen, hanem először egy szakorvosi konzultáción érdemes részt venni, ahol az orvos pontosan meg tudja mondani, hogy milyen speciális vizsgálatra van a betegnek szüksége. Például hasi, gyomortáji fájdalmak esetén a beteg ne egy gyomortükrözést, vagy ultrahang vizsgálatot kérjen az orvostól, mert lehetséges, hogy nem erre a vizsgálatra van első sorban szüksége a betegség megállapításához, hanem inkább laboratóriumi vizsgálatokra vagy vastagbéltükrözésre. A szakorvosi vizsgálat tehát alapvető és elengedhetetlen egy betegség kiderítésében.