Belgyógyászat

A belgyógyászat a belső szervek (szív, tüdő, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, belek, vesék, belső elválasztású mirigyek, immunrendszer) vizsgálatával és gyógyításával foglalkozik. Ide tartozik a kardiológia, pulmonológia, gasztroenterológia-hepatológia, nefrológia, endokrinológia-diabetológia és az immunológia.

Ma már, ahogy egyre specializáltabbak az orvosok, a nehezebb, bonyolultabb eseteket általában a belgyógyászaton belül is szakosodott orvosok végzik. Például egy hasmenéssel még foglalkozik a belgyógyász, de egy véres hasmenésnek már inkább a gasztroenterológus néz utána.

Vannak speciális gyógyszerek, amelyeket csak a speciális szakorvos írhat fel nagyobb támogatással. Ezért ma már az általános belgyógyászati rendelés helyett inkább a specialistákat keresik meg a betegek.

Ennek ellenére egy vérnyomás beállítást, vagy egy egyszerűbb cukorbetegséget a belgyógyász is teljesen jól el tud látni, azonban ha bonyolultabb az eset, például a cukorbetegnek inzulinra van szüksége, akkor már diabetológushoz kell fordulni.

A belgyógyásznak a legfőbb funkciója, hogy a különböző szakorvosok eredményeit, kezeléseit összefoglalja, és talán ő tudja a legjobban áttekinteni a több betegséggel rendelkező betegek különböző eredményeit, ezért nagyon fontos az ő szerepe is.