Vastagbéltükrözés

Vizsgálatra érkező pácienseinket arra kérjük hogy ékszerek (fülbevaló, karkötő, stb.) nélkül érkezzenek, vagy a vizsgálat előtt adják oda kísérőjüknek. Az elveszett vagy megrongálódott ékszerekért felelősséget nem tudunk vállalni. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

A Vastagbéltükrözés segít megállapítani a gyulladásos bélbetegségeket (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség), a véres széklet és a székelési szokások megváltozásának egyéb okait is (daganatok, fertőzések stb.), hogy azokat a legeredményesebben tudjuk kezelni, gyógyítani.

A vastagbéltükrözés egy 10-20 perces vizsgálat, melynek során egy úgynevezett kolonoszkóppal végignézzük a teljes vastagbelet. A vizsgálatot bódításban, vagy aneszteziológus által ellenőrzött teljes altatásban is lehet végezni, mely utóbbi során a beteg a vizsgálatból garantáltan nem érez semmit. Az altatás egyetlen vénás injekcióból áll, melytől a beteg nagyjából 1 perc alatt elalszik, és a vizsgálat befejezése után 1-2 perccel felébred, majd 10-20 perc pihenés után saját lábán távozhat, csak gépkocsit nem szabad aznap vezetnie.

A vastagbéltükrözést a legmodernebb technológiával, Fuji video-endoscoppal végezzük, amellyel – ha a vizsgálat során szükségessé válik – szövettani vizsgálatra mintát tudunk venni, a polypokat is azonnal el tudjuk távolítani. A vizsgálat, a rendelőbe való belépéstől a távozásig nagyjából 1 órát tart.

vastagbéldaganat eltávolítása, vastagbéldaganat eltávolítása vastagbéltükrözés során
A vastagbéltükrözés meneteA vastagbéltükrözés, más néven kolonoszkópia egykellemetlen 10-30 percig tartó vizsgálat. Néha görcsös fájdalmakkal járhat,melyek azonban bódító injekcióval csökkenthetők és a vizsgálat altatásban isvégezhető, amikor a beteg garantáltan nem érez semmit a vizsgálatból. Akinektöbb műtétje volt már a hasában, és bélösszenövései vannak, azoknál nehezebb ésalkalmanként fájdalmasabb a béltükrözést elvégezni. Ennek a módszernek a nagyelőnye, hogy a vizsgálat során szövetmintát (biopsiát) tud venni az orvos szövettanivizsgálat céljára, sőt, a polypot is el tudja távolítani.

A kolonoszkópia előtti napon a betegnek hashajtót kell bevennie, ami mellé többliternyi folyadékot kell elfogyasztania, hogy a belei kipucolódjanak. Az orvosa kb. 160 centiméter hosszú, hajlékony eszközt, a kolonoszkópot avégbélnyíláson át vezet be a vastagbélbe, és lassan, óvatosan haladva avastagbél egészét át tudja nézni. A kolonoszkópban régen üvegszálas optikatovábbította a fényt, illetve a képet, ma már a képet az endoszkóp végén egychip átalakítja elektromos jellé, és a visszaalakított képet egy képernyőnnézheti az orvos, sőt akár a beteg is, és a látottak rögzíthetők is. Az eszközmozgásához és a megfelelő képhez szabad térre van szükség, ezért a kolonoszkópegyik csatornáján vizsgálat közben levegőt fúj az orvos a vastagbélbe, ettől abeteg később puffadást érezhet, szélgörcsei lehetnek. Az eszköz másik vékonykis csatornáján keresztül speciális fogókkal apró szövetmintát lehet venni,vagy az elektromos árammal felforrósított hurokkal a polypok rögtöneltávolíthatók.

Ha a vizsgálat során az orvos szövettani mintát vett, vagy polypot távolítottel, a vizsgálatot követő székeléskor a beteg kevés vérzést észlelhet. Ezáltalában normális jelenség. A vizsgálatot követően érdemes pár órát pihenni,és sok folyadékot inni, hogy a hashajtás következtében elveszített vizet aszervezet mielőbb pótolhassa.

Ha a vizsgálathoz a beteg bódító hatású injekciót kap, vagy a vizsgálatotaltatásban végzik, akkor a kolonoszkópia után egy ideig kicsit bódult lehet,1-1 órás pihenésre lehet szükség, és aznap nem szabad autót vezetnie, ezértérdemes kísérővel menni a vizsgálatra.Esetleges szövődményekMint minden invaziv beavatkozásnak, avastagbéltükrözésnek is lehet szövődménye: a vérzés és a perforáció, azaz abélfal átlyukadása, melyek azonban gyakorlott kezekben igen ritkák. Ezek aszövődmények nem műhibák, mert a legkörültekintőbb gondosság esetén iselőfordulhatnak. A hiba az, ha a szövődmények észrevétlenek maradnak, vagy csakkésőn kerülnek felfedezésre. Ezért a vizsgálat után a betegnek jeleznie kell,ha panasza van, akár rögtön a vizsgálatot követően, akár később. Ilyenkororvosi felügyeletre, vizsgálatokra, és szükség esetén a megfelelőbeavatkozásokra (vérátömlesztés, műtét) lehet szükség.

Az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus pontossága, értéke egyértelműenfelülmúlja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket, illetve azesetleges, ritkán előforduló szövődmények kockázatát. A vizsgálat elmaradásánaksokkal nagyobb a kockázata, mint a szövődményeknek. Műtéti beavatkozást igénylőszövődmény elfordulási gyakorisága nagy statisztikák szerint 1:1000. Műtéti beavatkozásAz időben eltávolított vastagbélrák a vastagbél egydarabjának a kivágásával tökéletesen meggyógyítható. Ilyenkor megmarad a végbélés a végbélnyílás a záró-izomzattal. Ha a daganat nagyon lent van a végbélnél,akkor sajnos az esetek egy részében csak úgy lehet daganatmentessé tenni abeteget, hogy kivezetik a vastagbelet a hasfalra, és a beteg ezután egy jólzáró tasakba üríti a székletét. Ha a vastagbélrákot nem fedezik fel időben, ésmár áttétet adott, akkor már sokkal nehezebb véglegesen meggyógyítani abeteget. (Bárhol lehetnek az áttétek, de leggyakrabban a májban és a tüdőbenszoktak előfordulni.) Ilyen esetben általában besugárzással és kemoterápiávalpróbálnak az orvosok segíteni a betegen. Azt, hogy ezek a kezelések adhatók-e,a beteg állapotától és a daganat kiterjedtségétől függően egy bizottságállapítja meg.

Teendők, tudnivalók, előkészületek vastagbéltükrözés vizsgálat - délelőtti időpont esetén

A vizsgálatot megelőző napon reggelizni bármit szabad. Ezután a vizsgálat befejeztéig több szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A délutáni folyadékbevitel nincs korlátozva.   A vizsgálatot megelőző napon 13.00-kor meg kell innia Picoprep (hashajtó) egyik zacskóját egy pohár vízben feloldva (megvárva amíg kihűl) és utána 15.00-ig 2 l folyadékot el kell fogyasztani. Este 19.00-kor a Picoprep másik zacskóját hasonlóképpen kell elfogyasztani, és 21.00-ig kell 2 l folyadékot meginni. A cél az, hogy a végén már csak folyadék távozzon a belekből. Fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz (buborékos vagybuborék mentes), tea, szűrt üdítő ital, üres leves, nem piros színű, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (almalé, fehér szőlőlé). A vizsgálat előtt 3 órával már folyadékot sem szabadfogyasztani.  A vizsgálatra kísérővel kell jönni, mert az altatás után egyedül nem lehet elmenni.
2-3 nappal a vizsgálat előtt már apró magvas ételeket ne fogyasszon. Pl:paradicsom, szőlő, müzli, mák, valamint olyan ételt ami elszínezheti a bélrendszert. Illetve tej, kakaó, kávé fogyasztása a vizsgálat előtti napon tilos. 
Véralvadásgátló gyógyszeren és a vason kívül minden mást a szokásos módon be kell venni.
A véralvadásgátló gyógyszer elhagyásáról feltétlenül konzultáljon vizsgálóorvosával és szükség esetén a véralvadásgátlót felíró orvossal. 
Aspirint és származékait változtatás nélkül szedheti
Kérjük a vizsgálatra 15 perccel korábban érkezzen és hozzon magával váltó pólót.

Teendők, tudnivalók, előkészületek vastagbéltükrözés vizsgálat - délutáni időpont esetén
 
A vizsgálatot megelőző napon reggelizni bármit szabad. Délben már csak folyékonyat - pépeset és rostszegény ételt szabad enni. Pl.: üres levest, krumplipürét, tojást, stb. Ezután a vizsgálat befejeztéig több szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A délutáni folyadékbevitel nincs korlátozva. Este 7-kor meg kell inni a Picoprep (hashajtó) egyik zacskóját egy pohár vízben feloldva,  utána 9-ig 2 l folyadékot el kell fogyasztani. A vizsgálat napján reggel 6-kor a Picoprep másik zacskóját hasonlóképpen kell elfogyasztani, és 8-ig kell 2 l folyadékot meginni. A cél az, hogy a végén már csak folyadék távozzon a belekből. Fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz (buborékosvagy buborék mentes), tea, szűrt üdítő ital, üres leves, nem piros színű, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (almalé, fehér szőlőlé). A vizsgálat előtt 3 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani.  A vizsgálatra kísérővel kell jönni, mert az altatás után egyedül nem lehet elmenni.
2-3 nappal a vizsgálat előtt már apró magvas ételeket ne fogyasszon. Pl:paradicsom, szőlő, müzli, mák, valamint olyan ételt ami elszínezheti a bélrendszert. Illetve tej,kakaó, kávé fogyasztása a vizsgálat előtti napon tilos. 
Véralvadásgátlón és vason kívül minden gyógyszert aszokásos módon be kell venni.
A véralvadásgátló gyógyszerelhagyásáról feltétlenül konzultáljon vizsgáló orvosával és szükség esetén a véralvadásgátlótfelíró orvossal. Aspirint és származékait változtatás nélkül szedheti.
Kérjük a vizsgálatra 15 perccelkorábban érkezzen és hozzon magával váltó pólót.

A vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani!

Amennyiben az előkészítés más szerrel (Endogol, Dr. Deppe Endo Star – Lavage stb.) történik, akkor a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató utasításait kell követni. További információkat talál a vizsgálatról és a kapcsolódó betegségekről a Blog menüpont alatt, videókért látogasson el a Professional Orvosi rendelő YouTube csatornájára>>  A betegség annak a szemével, aki már átélteGörcsös hasi fájdalmaim voltak, elmentem László doktorhoz, aki laborvizsgálatot készített, ami már mutatott némi anomáliát. Ezután ultrahang és endoszkópos vizsgálat következett, és az eredmény sajnos pozitív volt. Előzőleg nem jártam szűrővizsgálaton.

A hírt persze nagy megdöbbenéssel fogadtam, de szerencsére remek orvosi segítséggel hamar arra az álláspontra jutottam, hogy nosza, próbáljunk meg mindent, és igyekezzek meggyógyulni. Ez az erős gyógyulni akarás végig megvolt, és hiszem, hogy sokat számított. A családom hasonlóan állt a dologhoz és hozzám is, nagy támogatással.

Hogy legbelül mit éreztek, azt nem tudom, hisz nem mutatták. Azonnal megműtöttek, majd kemoterápia következett 6 hónapig, az összes létező mellékhatással, de azzal a tudattal, hogy ez az állapot csupán átmeneti. Utána sűrűn kontrollvizsgálatokra kellett járnom, most – 5 év elmúltával – már csak félévenként és tünetmentesen.

Az életemet természetesen megváltoztatta a betegség: együtt kell élni a tudattal, hogy ez volt, és bármikor újra jöhet. Ez nem egyszerű. A betegség, illetve a kezelés alatt, és azóta is fontosnak tartom, hogy normális, aktív életet éljek, az ésszerűség határain belül. Sem ez, sem a bizonyos fajta enyhe diéta betartása nem megy könnyen, hiszen ha jól érzem magam, szívesen megfeledkezem az egészről.

A tanácsaim minden betegnek: pozitív hozzáállás, gyógyulni akarás, semmi pánik, kapkodás, bízni egy orvosban, illetve egy teamben, szorgalmasan betartani minden orvosi tanácsot, mindemellett normálisan élni az életet. Mai fejjel korábban kezdtem volna szűrővizsgálatokra járni.

Vastagbéltükrözés bódításbanA vastagbél tükrözés bódulást elidéző, úgynevezett bódító intravénás injekcióval is elvégezhető - ettől a beteg kevésbé (szerencsés esetben egyáltalán nem) érzi a kellemetlenségeket, de ezek teljes elkerülését ez a módszer nem garantálja. Utána kicsit hosszabb ideig (akár 1-2 órán keresztül) tarthat a bódulat, így autót vezetni utána szigorúan tilos!
Bódításban nem minden orvos vállal vizsgálatot, kérjük, telefonon egyeztessen!

Vastagbéltükrözés altatásbanA vastagbéltükrözés altatásban is elvégezhető, ebben az esetben gyakorlott aneszteziológus intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be.

Ha a beteg teljes érzéstelenséget kér, akkor a vizsgálat előtt a jól képzett, gyakorlott aneszteziológus szakorvos elbeszélget a beteggel, kikérdezi és felvilágosítja őt részletesen, válaszol a beteg kérdéseire, majd egy intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be. A beteg fél perc alatt garantáltan elalszik, a vizsgálatot csak ezután kezdjük.

A beteg az egész vizsgálatból garantáltan nem érez semmit, befejezése után 1-2 perccel felébreded, és mosolyogva azt mondja, hogy milyen jót aludt. Vezetni ezután sem szabad, de gyorsabban múlik a bódulat.

Magyarországon privát, ambuláns (tehát kórházi háttér nélküli) körülmények között mi végeztünk először endoszkópos vizsgálatot altatásban.  Az elmúlt  … évben összesen  … altatásos endoszkópos vizsgálatot végeztünk, az altatásnak eddig szövődménye nem volt.