Vastagbéltükrözés

Vizsgálatra érkező pácienseinket arra kérjük hogy ékszerek (fülbevaló, karkötő, stb.) nélkül érkezzenek, vagy a vizsgálat előtt adják oda kísérőjüknek. Az elveszett vagy megrongálódott ékszerekért felelősséget nem tudunk vállalni. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

A Vastagbéltükrözés segít megállapítani a gyulladásos bélbetegségeket (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség), a véres széklet és a székelési szokások megváltozásának egyéb okait is (daganatok, fertőzések stb.), hogy azokat a legeredményesebben tudjuk kezelni, gyógyítani.

A vastagbéltükrözés egy 10-20 perces vizsgálat, melynek során egy úgynevezett kolonoszkóppal végignézzük a teljes vastagbelet. A vizsgálatot bódításban, vagy aneszteziológus által ellenőrzött teljes altatásban is lehet végezni, mely utóbbi során a beteg a vizsgálatból garantáltan nem érez semmit. Az altatás egyetlen vénás injekcióból áll, melytől a beteg nagyjából 1 perc alatt elalszik, és a vizsgálat befejezése után 1-2 perccel felébred, majd 10-20 perc pihenés után saját lábán távozhat, csak gépkocsit nem szabad aznap vezetnie.

A vastagbéltükrözést a legmodernebb technológiával, Fuji video-endoscoppal végezzük, amellyel – ha a vizsgálat során szükségessé válik – szövettani vizsgálatra mintát tudunk venni, a polypokat is azonnal el tudjuk távolítani. A vizsgálat, a rendelőbe való belépéstől a távozásig nagyjából 1 órát tart.

vastagbéldaganat eltávolítása, vastagbéldaganat eltávolítása vastagbéltükrözés során

Vastagbéltükrözés meneteA vastagbéltükrözés, más néven kolonoszkópia egy kellemetlen 10-30 percig tartó vizsgálat. Néha görcsös fájdalmakkal járhat, melyek azonban bódító injekcióval csökkenthetők, és a vizsgálat altatásban is végezhető, amikor a beteg garantáltan nem érez semmit a vizsgálatból. Akinek több műtétje volt már a hasában, és bélösszenövései vannak, azoknál nehezebb és alkalmanként fájdalmasabb a béltükrözést elvégezni. Ennek a módszernek a nagy előnye, hogy a vizsgálat során szövetmintát (biopsiát) tud venni az orvos szövettani vizsgálat céljára, sőt, a polypot is el tudja távolítani.

A kolonoszkópia előtti napon a betegnek hashajtót kell bevennie, ami mellé több liternyi folyadékot kell elfogyasztania, hogy a belei kipucolódjanak. Az orvos a kb. 160 centiméter hosszú, hajlékony eszközt, a kolonoszkópot a végbélnyíláson át vezet be a vastagbélbe, és lassan, óvatosan haladva a vastagbél egészét át tudja nézni. A kolonoszkópban régen üvegszálas optika továbbította a fényt, illetve a képet, ma már a képet az endoszkóp végén egy chip átalakítja elektromos jellé, és a visszaalakított képet egy képernyőn nézheti az orvos, sőt akár a beteg is, és a látottak rögzíthetők is. Az eszköz mozgásához és a megfelelő képhez szabad térre van szükség, ezért a kolonoszkóp egyik csatornáján vizsgálat közben levegőt fúj az orvos a vastagbélbe, ettől a beteg később puffadást érezhet, szélgörcsei lehetnek. Az eszköz másik vékony kis csatornáján keresztül speciális fogókkal apró szövetmintát lehet venni, vagy az elektromos árammal felforrósított hurokkal a polypok rögtön eltávolíthatók.

Ha a vizsgálat során az orvos szövettani mintát vett, vagy polypot távolított el, a vizsgálatot követő székeléskor a beteg kevés vérzést észlelhet. Ez általában normális jelenség. A vizsgálatot követően érdemes pár órát pihenni, és sok folyadékot inni, hogy a hashajtás következtében elveszített vizet a szervezet mielőbb pótolhassa.

Ha a vizsgálathoz a beteg bódító hatású injekciót kap, vagy a vizsgálatot altatásban végzik, akkor a kolonoszkópia után egy ideig kicsit bódult lehet, 1-1 órás pihenésre lehet szükség, és aznap nem szabad autót vezetnie, ezért érdemes kísérővel menni a vizsgálatra. Esetleges szövődményekMint minden invaziv beavatkozásnak, a vastagbéltükrözésnek is lehet szövődménye: a vérzés és a perforáció, azaz a bélfal átlyukadása, melyek azonban gyakorlott kezekben igen ritkák. Ezek a szövődmények nem műhibák, mert a legkörültekintőbb gondosság esetén is előfordulhatnak. A hiba az, ha a szövődmények észrevétlenek maradnak, vagy csak későn kerülnek felfedezésre. Ezért a vizsgálat után a betegnek jeleznie kell, ha panasza van, akár rögtön a vizsgálatot követően, akár később. Ilyenkor orvosi felügyeletre, vizsgálatokra, és szükség esetén a megfelelő beavatkozásokra (vérátömlesztés, műtét) lehet szükség.

Az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus pontossága, értéke egyértelműen felülmúlja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket, illetve az esetleges, ritkán előforduló szövődmények kockázatát. A vizsgálat elmaradásának sokkal nagyobb a kockázata, mint a szövődményeknek. Műtéti beavatkozást igénylő szövődmény elfordulási gyakorisága nagy statisztikák szerint 1:1000.Műtéti beavatkozásAz időben eltávolított vastagbélrák a vastagbél egy darabjának a kivágásával tökéletesen meggyógyítható. Ilyenkor megmarad a végbél és a végbélnyílás a záró-izomzattal. Ha a daganat nagyon lent van a végbélnél, akkor sajnos az esetek egy részében csak úgy lehet daganatmentessé tenni a beteget, hogy kivezetik a vastagbelet a hasfalra, és a beteg ezután egy jól záró tasakba üríti a székletét. Ha a vastagbélrákot nem fedezik fel időben, és már áttétet adott, akkor már sokkal nehezebb véglegesen meggyógyítani a beteget. (Bárhol lehetnek az áttétek, de leggyakrabban a májban és a tüdőben szoktak előfordulni.) Ilyen esetben általában besugárzással és kemoterápiával próbálnak az orvosok segíteni a betegen. Azt, hogy ezek a kezelések adhatók-e, a beteg állapotától és a daganat kiterjedtségétől függően egy bizottság állapítja meg.
Vizsgálat előtt…A vizsgálat előtti napokban kerülni kell apró magvak, illetve apró magvas gyümölcsök (eper, kivi, dinnye stb.) fogyasztását! Rendszeresen szedett gyógyszereit a vizsgálat előtti napon és a vizsgálat napján is beveheti, de ha a véralvadást befolyásoló gyógyszert (Syncumar, Marfarin, Clopidogrel és származékai) szed, azt meg kell beszélni a vizsgálatot végző orvossal. Aspirint és származékait változtatás nélkül szedheti. A vizsgálatra kísérővel ajánlott jönni, mert a bódítás vagy altatás után gépkocsit vezetni nem szabad, és nem ajánlott egyedül távozni. Teendők, tudnivalók, előkészületek vastagbéltükrözés vizsgálat délelőtti időpont eseténHa a béltisztítás Picoprep vagy Citrafleet előkészítővel történik, és a vastagbéltükrözés vizsgálat délelőtt 8 és 12 óra között történik:A vastagbéltükrözés vizsgálatot megelőző napon szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A folyadékbevitel nincs korlátozva.Délben meg kell inni az egyik zacskó port egy pohár vízben feloldva (és megvárva, amíg kihűl) és utána 2 óra alatt 2 liter folyadékot kell fogyasztani. Este 7-kor a másik zacskó port hasonlóan kell elfogyasztani, és 9-ig meg kell inni 2 liter folyadékot. A cél az, hogy a végén már csak tiszta folyadék távozzon a belekből. Vastagbéltükrözés vizsgálat esetén fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz (buborékos vagy buborék mentes), tea, üdítő (buborékos vagy buborék mentes), üres leves, nem piros színű, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (almalé, fehér szőlőlé). A vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani! Teendők, tudnivalók, előkészületek vastagbéltükrözés vizsgálat délutáni időpont eseténHa az béltisztítás Picoprep vagy Citrafleet előkészítővel történik, és a vizsgálat délután 12 és 19 óra között történik: A vastagbéltükrözés vizsgálatot megelőző napon reggelizni bármit szabad. Délben már csak folyékony, pépes, vagy rostszegény ételt ehet: üres levest, krumplipürét, tojást stb. Ezután a vizsgálatig már több szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A délutáni folyadékbevitel nincs korlátozva.

Este 7-kor meg kell inni az egyik zacskó port egy pohár vízben feloldva (megvárva, amíg kihűl) és utána este 9-ig 2 liter folyadékot kell fogyasztani. A vastagbéltükrözés vizsgálat napján reggel 6-kor (illetve a vizsgálat előtt 6-8 órával) a másik zacskó port hasonlóan kell elfogyasztani, és reggel 9-ig meg kell inni 2 liter folyadékot. A cél az, hogy a végén már csak tiszta folyadék távozzon a belekből.

Vastagbéltükrözés vizsgálat esetén fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz (buborékos vagy buborék mentes), tea, üdítő (buborékos vagy buborék mentes), üres leves, nem piros színű, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (almalé, fehér szőlőlé).

A vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani!

Amennyiben az előkészítés más szerrel (Endogol, Dr. Deppe Endo Star – Lavage stb.) történik, akkor a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató utasításait kell követni. További információkat talál a vizsgálatról és a kapcsolódó betegségekről a Blog menüpont alatt, videókért látogasson el a Professional Orvosi rendelő YouTube csatornájára>>  A betegség annak a szemével, aki már átélteGörcsös hasi fájdalmaim voltak, elmentem László doktorhoz, aki laborvizsgálatot készített, ami már mutatott némi anomáliát. Ezután ultrahang és endoszkópos vizsgálat következett, és az eredmény sajnos pozitív volt. Előzőleg nem jártam szűrővizsgálaton.

A hírt persze nagy megdöbbenéssel fogadtam, de szerencsére remek orvosi segítséggel hamar arra az álláspontra jutottam, hogy nosza, próbáljunk meg mindent, és igyekezzek meggyógyulni. Ez az erős gyógyulni akarás végig megvolt, és hiszem, hogy sokat számított. A családom hasonlóan állt a dologhoz és hozzám is, nagy támogatással.

Hogy legbelül mit éreztek, azt nem tudom, hisz nem mutatták. Azonnal megműtöttek, majd kemoterápia következett 6 hónapig, az összes létező mellékhatással, de azzal a tudattal, hogy ez az állapot csupán átmeneti. Utána sűrűn kontrollvizsgálatokra kellett járnom, most – 5 év elmúltával – már csak félévenként és tünetmentesen.

Az életemet természetesen megváltoztatta a betegség: együtt kell élni a tudattal, hogy ez volt, és bármikor újra jöhet. Ez nem egyszerű. A betegség, illetve a kezelés alatt, és azóta is fontosnak tartom, hogy normális, aktív életet éljek, az ésszerűség határain belül. Sem ez, sem a bizonyos fajta enyhe diéta betartása nem megy könnyen, hiszen ha jól érzem magam, szívesen megfeledkezem az egészről.

A tanácsaim minden betegnek: pozitív hozzáállás, gyógyulni akarás, semmi pánik, kapkodás, bízni egy orvosban, illetve egy teamben, szorgalmasan betartani minden orvosi tanácsot, mindemellett normálisan élni az életet. Mai fejjel korábban kezdtem volna szűrővizsgálatokra járni.

Vastagbéltükrözés bódításbanA vastagbél tükrözés bódulást elidéző, úgynevezett bódító intravénás injekcióval is elvégezhető - ettől a beteg kevésbé (szerencsés esetben egyáltalán nem) érzi a kellemetlenségeket, de ezek teljes elkerülését ez a módszer nem garantálja. Utána kicsit hosszabb ideig (akár 1-2 órán keresztül) tarthat a bódulat, így autót vezetni utána szigorúan tilos!
Bódításban nem minden orvos vállal vizsgálatot, kérjük, telefonon egyeztessen!

Vastagbéltükrözés altatásban(A vastagbéltükrözés altatásban is elvégezhető, ebben az esetben gyakorlott aneszteziológus intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be.)

Ha a beteg teljes érzéstelenséget kér, akkor a vizsgálat előtt a jól képzett, gyakorlott aneszteziológus szakorvos elbeszélget a beteggel, kikérdezi és felvilágosítja őt részletesen, válaszol a beteg kérdéseire, majd egy intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be. A beteg fél perc alatt garantáltan elalszik, a vizsgálatot csak ezután kezdjük.

A beteg az egész vizsgálatból garantáltan nem érez semmit, befejezése után 1-2 perccel felébreded, és mosolyogva azt mondja, hogy milyen jót aludt. Vezetni ezután sem szabad, de gyorsabban múlik a bódulat.

Magyarországon privát, ambuláns (tehát kórházi háttér nélküli) körülmények között mi végeztünk először endoszkópos vizsgálatot altatásban.  Az elmúlt  … évben összesen  … altatásos endoszkópos vizsgálatot végeztünk, az altatásnak eddig szövődménye nem volt.