Vastagbéltükrözés

Vizsgálatra érkező pácienseinket arra kérjük hogy ékszerek (fülbevaló, karkötő, stb.) nélkül érkezzenek, vagy a vizsgálat előtt adják oda kísérőjüknek. Az elveszett vagy megrongálódott ékszerekért felelősséget nem tudunk vállalni. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

A Vastagbéltükrözés segít megállapítani a gyulladásos bélbetegségeket (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség), a véres széklet és a székelési szokások megváltozásának egyéb okait is (daganatok, fertőzések stb.), hogy azokat a legeredményesebben tudjuk kezelni, gyógyítani.

A vastagbéltükrözés egy 10-20 perces vizsgálat, melynek során egy úgynevezett kolonoszkóppal végignézzük a teljes vastagbelet. A vizsgálatot bódításban, vagy aneszteziológus által ellenőrzött teljes altatásban is lehet végezni, mely utóbbi során a beteg a vizsgálatból garantáltan nem érez semmit. Az altatás egyetlen vénás injekcióból áll, melytől a beteg nagyjából 1 perc alatt elalszik, és a vizsgálat befejezése után 1-2 perccel felébred, majd 10-20 perc pihenés után saját lábán távozhat, csak gépkocsit nem szabad aznap vezetnie.

A vastagbéltükrözést a legmodernebb technológiával, Fuji video-endoscoppal végezzük, amellyel – ha a vizsgálat során szükségessé válik – szövettani vizsgálatra mintát tudunk venni, a polypokat is azonnal el tudjuk távolítani. A vizsgálat, a rendelőbe való belépéstől a távozásig nagyjából 1 órát tart.

vastagbéldaganat eltávolítása, vastagbéldaganat eltávolítása vastagbéltükrözés során

Amennyiben az előkészítés más szerrel (Endogol, Dr. Deppe Endo Star – Lavage stb.) történik, akkor a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató utasításait kell követni. További információkat talál a vizsgálatról és a kapcsolódó betegségekről a Blog menüpont alatt, videókért látogasson el a Professional Orvosi rendelő YouTube csatornájára>>  A betegség annak a szemével, aki már átélteGörcsös hasi fájdalmaim voltak, elmentem László doktorhoz, aki laborvizsgálatot készített, ami már mutatott némi anomáliát. Ezután ultrahang és endoszkópos vizsgálat következett, és az eredmény sajnos pozitív volt. Előzőleg nem jártam szűrővizsgálaton.

A hírt persze nagy megdöbbenéssel fogadtam, de szerencsére remek orvosi segítséggel hamar arra az álláspontra jutottam, hogy nosza, próbáljunk meg mindent, és igyekezzek meggyógyulni. Ez az erős gyógyulni akarás végig megvolt, és hiszem, hogy sokat számított. A családom hasonlóan állt a dologhoz és hozzám is, nagy támogatással.

Hogy legbelül mit éreztek, azt nem tudom, hisz nem mutatták. Azonnal megműtöttek, majd kemoterápia következett 6 hónapig, az összes létező mellékhatással, de azzal a tudattal, hogy ez az állapot csupán átmeneti. Utána sűrűn kontrollvizsgálatokra kellett járnom, most – 5 év elmúltával – már csak félévenként és tünetmentesen.

Az életemet természetesen megváltoztatta a betegség: együtt kell élni a tudattal, hogy ez volt, és bármikor újra jöhet. Ez nem egyszerű. A betegség, illetve a kezelés alatt, és azóta is fontosnak tartom, hogy normális, aktív életet éljek, az ésszerűség határain belül. Sem ez, sem a bizonyos fajta enyhe diéta betartása nem megy könnyen, hiszen ha jól érzem magam, szívesen megfeledkezem az egészről.

A tanácsaim minden betegnek: pozitív hozzáállás, gyógyulni akarás, semmi pánik, kapkodás, bízni egy orvosban, illetve egy teamben, szorgalmasan betartani minden orvosi tanácsot, mindemellett normálisan élni az életet. Mai fejjel korábban kezdtem volna szűrővizsgálatokra járni.

Vastagbéltükrözés altatásbanA vastagbéltükrözés altatásban is elvégezhető, ebben az esetben gyakorlott aneszteziológus intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be.

Ha a beteg teljes érzéstelenséget kér, akkor a vizsgálat előtt a jól képzett, gyakorlott aneszteziológus szakorvos elbeszélget a beteggel, kikérdezi és felvilágosítja őt részletesen, válaszol a beteg kérdéseire, majd egy intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be. A beteg fél perc alatt garantáltan elalszik, a vizsgálatot csak ezután kezdjük.

A beteg az egész vizsgálatból garantáltan nem érez semmit, befejezése után 1-2 perccel felébreded, és mosolyogva azt mondja, hogy milyen jót aludt. Vezetni ezután sem szabad, de gyorsabban múlik a bódulat.

Magyarországon privát, ambuláns (tehát kórházi háttér nélküli) körülmények között mi végeztünk először endoszkópos vizsgálatot altatásban.  Az elmúlt  … évben összesen  … altatásos endoszkópos vizsgálatot végeztünk, az altatásnak eddig szövődménye nem volt.