Az aranyérről és megelőzéséről

Napjainkban az aranyér betegség és a végbélnyílás körüli egyéb panaszok a leggyakrabban jelentkező betegségek egyike, amelyek az ember életminőségét ronthatják. Az aranyérbetegség egy kellemetlen, fájdalmas, de nem veszélyes betegség.

A végbéltáji fájdalom mellett legfőbb tünete a vérzés, amelynek a betegség szempontjából nincs lényeges jelentősége. Mivel az életkilátásokat nem befolyásolja, egyetlen célunk, hogy a fájdalom megszűnjön, ill. hogy azt megelőzzük. Ebben számos tényező játszik szerepet: a nem kemény széklet (ez bőséges rost- és folyadékfogyasztással érhető el, mert a kemény széklet felsérti a végbélcsatorna nyálkahártyáját, és kiürítésekor a fokozott nyomás az aranyerek képződésének talán legfontosabb tényezője), a WC-n való tartózkodás idejének lerövidítése (olvasáshoz keressünk kényelmesebb helyet!), valamint a székelést követő alapos tisztálkodás a legfontosabb teendő az aranyeres panaszok megelőzésében és kezelésében.

Ez történhet zuhanyozással, vagy a klasszikus bidé (vagy a később is felszerelhető “bide” készülék) használatával, melynek segítségével kényelmesen és higiénikusan lehet a végbélcsatornából és a végbélnyílás környezetében az óhatatlanul ott maradó szennyeződéseket eltávolítani. Alaposan meg kell tisztítani ezeket a régiókat, és ha ezután a területet gondosan megszárítjuk, és szükség esetén bekenjük valamilyen semleges (pl. babakrém) vagy aranyérre ajánlott krémmel, akkor a panaszok gyorsan csökkenni fognak, és szerencsés esetben nem is jelentkeznek ismét.

A krémek mellett kúpok is használhatók, amelyek az esetek többségében mind a fájdalmat, mind a vérzést meg tudják szüntetni. Ha a konzervatív kezelések nem hoznak eredményt, műtéti beavatkozás is szóba jön: ez lehet u.n. gyűrűzés, amely egy kis, ambuláns beavatkozás, és lehet komolyabb műtét – ennek eldöntése a sebész, proktológus feladata.