Dr. Dékány Katalin

Belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos

„A betegnek mindig igaza van” Szívesen emlékszem Magyar Imre professzor úr szavaira, aki ezt a gondolatot gyakran emlegette belgyógyászati előadásain.

Közel 45 éves klinikai tapasztalatommal már tudom, mennyire fontos, hogy az orvos így forduljon betege felé. Csak így várhatjuk el a szükséges bizalmat, ami a sikeres gyógyítás alapja. Bár az én dolgom főként az emésztőszervi megbetegedések kivizsgálása és gyógyítása, rohanó világunkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a panaszokat lelki problémák, stresszhelyzetek befolyásolják.

Hiszek abban, hogy az empátia, a betegekkel való nyugodt kommunikáció, a szakszerű kivizsgáláson és terápiás beavatkozásokon túl emeli az ellátás színvonalát. Erre igyekszem törekedni minden alkalommal.    

Speciális szakterületeim:

  • Refluxbetegség, gyomor - és nyombélfekély, Helikobakter pylori kezelése
  • Vérzéssel, vérszegénységgel járó állapotok kivizsgálása
  • Vastagbél diverticulozis, diverticulitisz kezelése
  • Gyomor és vastagbél polypok eltávolítása endoszkópos úton
  • Emésztő szervi rákszűrés, műtétek utáni gondozás
  • Funkcionális betegségek kivizsgálása, IBS gondozás
  • Étel intoleranciák (lisztérzékenység, laktóz, fuktóz intolerancia) étel allergiák kivizsgálása
  • Colitis ulcerosa, Crohn-betegségek diagnosztikája, kezelése

Szakmai tapasztalatom: 1975- 2020 MHEK Belgyógyászati Osztály Gasztoenterolgiai részleg és Endoszkópos Laboratórium, majd Gasztro-endoszkópos szakrendelések főorvosa.

Privát szakrendelések: 2008-tól Professzional Gasztroenterológiai Centrum, Ilka Egészségház, 2020-tól az utóbbi helyett Budai Egészségközpont   

Végzettségeim: 1975. SOTE ÁOK, 1980. Belgyógyászati-, 1988.Gasztroenterologiai szakvizsga, 1992. Gasztroenterológiai postgraduális képzés (Amsterdam)

Idegen nyelv: angol

Tudományos társasági tagságaim: Orvosi Kamara, Magyar Gasztroenterolóigiai Társaság (endoszkópos, colon és pankreasz szekció)

Tudományos tevékenységeim:

Évek óta rendszeres résztvevője vagyok hazai- és külföldi tudományos konferenciáknak, endoszkópos élő bemutatóknak, képzéseknek.

1990-es évek elején úttörő munkát végeztem az endoszkópos úton történő gyomorba helyezett tápszondák (PEG) technikája és a beavatkozás oktatása terén.